Vad kan man göra åt föroreningarna?

För att vatten ska vara tillräckligt rent för att kunna drickas utan risk för sjukdomar måste det vara fritt från föroreningar som bakterier, virus, parasiter och smuts. I Sverige har vi både ett bra avloppssystem som renar vattnet innan det släpps ut i naturen och ett vattenverk som renar vattnet innan vi dricker det. Men i många länder, exempelvis Etiopien, finns inga sådana strukturer. Då måste man försöka skaffa rent vatten på andra sätt. Men hur skulle människorna på den etiopiska landsbygden på ett enkelt och billigt sätt kunna rena det tillgängliga vattnet tillräckligt för att det ska bli säkert att dricka?

Latriner och sanitet

För att det smutsiga vatten som finns tillgängligt i sjöar och vattensamlingar ska bli säkrare att dricka måste man på något sätt försöka rena det. Men man behöver också förebygga så att färre smittoämnen hamnar i vattnet från början. Eftersom en stor del av problemet med vattnet är att bakterier med mera sprids från människors avföring och följer med regnet ut i vattensamlingarna där man hämtar sitt dricksvatten, så är bättre sanitet och byggandet av latriner ett mycket viktigt steg mot renare vatten.

Det kommer dock en del nya idéer för att hjälpa de människor som inte har tillgång till ens den enklaste latrin. Ett exempel på en sådan idé är den svenska uppfinningen Peepoo, en påse som fungerar som en engångstoalett. När Peepoo har använts och man har gjort en knut på påsen kan avföringen inte förorena omgivningen. I varje Peepoo finns några gram karbamid (ett mycket vanligt gödningsmedel) som vid kontakt med avföring eller urin reagerar till nya ämnen som höjer pH-värdet och ser till att bakterier och andra patogener i påsen dör. Efter några veckor är innehållet helt ofarligt. Då bryts även påsen ner och alltihop kan användas som gödningsmedel i jordbruk. Idag används Peepoo endast i Kenya, men kanske kommer den eller någon liknande lösning kunna bli ett alternativ för människorna i Etiopien också.

Enkla reningsprocesser

För att bli av med de föroreningar som trots allt hamnar i vattnet finns det en del enklare reningsprocesser som människorna kan genomföra själva innan de dricker det. På en del håll har man byggt enkla så kallade sandfilter bestående av tjocka lager med grov- och finkornig sand i exempelvis en tunna. När man låter vattnet rinna igenom filtret fastnar det mesta av den synliga smutsen som jord, växtdelar och en del större parasiter. För att bli av med Guinea-mask och vissa andra parasiter som kan finnas i vatten i Etiopien använder man på en del håll ett tunt tyg, till exempel nylon. Om man låter vattnet rinna igenom tyget fastnar maskarna där medan vattnet rinner igenom.

Att filtrera vattnet hjälper dock inte för att bli av med bakterier och virus som kan finnas däri. För att bli av med dem måste man desinficera vattnet på något sätt. Desinficering med hjälp utav klortabletter som man lägger i vattnet är effektivt, men det är inte många människor som har tillgång till sådana. En del människor kokar istället sitt vatten. Det kräver inte att man har tillgång till några kemikalier utan bara ett kokkärl och ved. Ofta är dock även ved en bristvara. Det finns olika uppgifter om hur länge man behöver koka vattnet för att det ska kunna anses vara helt rent och säkert. Vissa säger att vattnet bara behöver koka upp ordentligt en gång, medan andra säger att det måste koka så länge som 20 minuter.

Desinfektion med hjälp utav UV-strålning

Ett alternativt sätt att desinficera vattnet på är att lägga det i solen i några timmar. På en del platser i Etiopien häller man vattnet i plastflaskor som man låter ligga framme i solen. Efter sex timmar ska uv-strålningen ha dödat de allra flesta bakterier och vattnet vara betygligt säkrare att dricka.

Solvatten är en 11-litersdunk som gör smutsigt vatten rent att dricka, bland annat med hjälp utav tekniken med uv-strålning. Vattnet fylls på i behållaren och ett filter tar bort större partiklar. Sedan läggs dunken i solen tills en grön lampa börjar lysa, då är vattnet helt rent. Strålningen från solen dödar de bakterier, virus och parasiter som finns i vattnet från början. Inget annat material eller energi krävs, all energi som behövs kommer från solen. En dunk kostar ca 300-400 kronor, men ska hålla i minst fem år. Idag används Solvatten på vissa platser i Kenya och Nepal, men kanske kan produkten i framtiden bli till stor hjälp även i andra länder. Precis som Peepoo är Solvatten en svensk uppfinning.

Det finns alltså en hel del metoder som man själv kan använda sig utav för att rena vattnet innan man dricker det. Ett stort problem är dock att människorna på landsbygden i Etiopien sällan har tillgång till det material som behövs. De enkla metoderna med sandfilter, tyg och kokning lyckas heller inte alltid tillräckligt bra för att alla farliga mikropartiklar som kan finnas i vattnet ska elimineras. För att förbättra vattenkvaliteten och minska spridningen av sjukdomar är utbyggnaden av latriner och förbättrad sanitet otroligt viktigt. Kanske är det nya uppfinningar som Peepoo och Solvatten som kommer att bli viktiga hjälpmedel i kampen för att alla människor, i Etiopien och på alla andra platser i världen, ska få tillgång till rent vatten som ger liv, inte sjukdom och död.

Julia Foyer, 2012-03-04

Tillbaka till Information

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)